Moguler, managers och melodymakers

donwas
Vi inleder septembers temavecka (tema: musik!) med ett inlägg om hur ett tecken i tiden verkar vara att uppmärksamma de personer i popvärlden som står utanför rampljuset.
På bilden: Producenten Don Was i Soundbreaking

* * *

Det verkar vara tid för popvärldens dolda talanger att få sin stund i rampljuset, av en rad nya TV-program att döma. Tidigare i våras sände BBC tre entimmesavsnitt under titeln Music Moguls: Masters of Pop, som ägnade sig åt pophistoriens stora managers, producenter och PR-makare. Amerikanska BET hade för en dryg månad sedan säsongsfinal för en liknande serie (fast givetvis med ett uppfriskande annorlunda tilltal) med samma namn. Music Mogul$ handlar om några av hiphopvärldens stora aktörer; medverkar gör Jermaine Dupri, Snoop Dogg, Birdman och nykomlingen Dame Dash. Även på drama-sidan ser vi spår av denna trend: tidigare i år kom Scorsese-producerade tv-serien Vinyl om en skivbolagsdirektör som försöker få sitt bolag att gå runt i 70-talets New York. Samma story, fast i nutida hiphop-miljö, återfinns i Lee Daniels TV-serie Empire, som i dagarna hade premiär för sin tredje säsong.

På hemmaplan i SVT har vi också nyligen fått se flera program med ett “bakom kulisserna”-perspektiv på musikskapandet. I dokumentärserien Soundbreaking (som premiärsänds i PBS först i november) fick vi följa en pophistoria som betonade studions och producentens roll, och pratade om nischämnen som musikvideons, trummaskinens och basgångens historia. Seriens svenska titel var t.o.m. Musikbranschens verkliga stjärnor. Den finns fortfarande att se på SVT Play, och är väl värd sin tid, om man är någorlunda intresserad av popens historia. Ett annat program som gick på SVT i somras var Hitlåtens historia, som går bakåt i tiden och spårar en hitlåts historia och tillblivelse genom att intervjua bl.a. låtskrivare och producenter. Visserligen visade man repriser ur programseriens sex säsonger, men det faller klart in i temat att belysa de dolda aktörerna bakom popmaskineriet.

Leave a comment