Döva och stumma

The Tribe (Plemya) - Film @ omdb Children of a Lesser God Original One Sheet Movie Poster - 11808 ... herzog

Den halvaktuella ukrainska filmen the Tribe (2015) om en ungdomsanstalt för delinkventer som inte kan höra eller prata, utan kommunicerar bara med teckenspråk och minspel. Filmen hyllades för att vara unik med sitt repliklösa narrativ, men kritiserades också för att vara sensationalistisk i sina överflödiga nakenscener. En annan film som handlar om dövstumma kriminella är ryske Valerij Todorovskijs Country of the Deaf från 1998. Huvudpersonen Yaya har lärt sig att använda sina stämband utan att höra, så att hennes tal låter karaktäristiskt avvikande. I filmen används dövstumhet som metafor för utanförskap.

På 80-talet kom filmen Children of a Lesser God som handlar om dramatik på en skola för döva. Filmen lanserade karriären för Hollywoods enda döv-skådis, Marlee Matlin (som många kanske har sett i Seinfeld-avsnittet “the lip reader”). Matlin har också engagerat sig globalt som dövaktivist. En klassisk figur i dövstum-sammanhang vars liv filmatiserats är Helen Keller, som på 1800-talet lärde sig skriva och läsa genom stor ansträngning och mot allas förväntningar. Hennes historia återberättas i biopicen Miracle Worker från 1962.

Slutligen kan vi även tala om några dokumentärer om dövstumma, vilket ju ändå är de mest rättvisande skildringarna av hur döva, stumma och dövstumma har det. Redan 1954 gjorde Lindsay Anderson (If.., This Sporting Life) kortfilmen Thursday’s Children om barn på en dövskola i Margate i Storbritannien. Även i en av Werner Herzogs tidigaste filmer, Land der Schweigens und der Dunkelheit, berättas det om döva och även blinda personer. Filmen är en intressant historia om olika sinnesnedsättningar och hur det påverkar livsförutsättningar. 1992 kom den franska dokumentären I de stummas land av Nicholas Phillibert som filmar en fransk dövskola och elevernas framsteg och motgångar. En lite nyare dövrelaterad dokumentär är See What I’m Saying: The Deaf Entertainers Documentary som kom för några år sedan som handlar om den ganska nischade världen som är teckenspråksunderhållning, och intervjuar döva komiker, artister och kommunikatörer.

One thought on “Döva och stumma

Leave a comment